Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı – Perkütan Böbrek Taşı Ameliyatı – Perkütan Nefrolitotomi
Böbrek taşı tedavisinde, eğer böbekteki taş ESWL (taş kırma) veya kapalı yöntemler ile (fleksible üreteroskopi) tedavi edilemeyecek büyüklük veya yerde bir taş ise günümüzde en uygun tedavi seçeneği perkütan nefrolitotomi (kapalı böbrek taşı ameliyatı) yöntemidir.
Böbrek Taşı Ameliyatlarında Seçenekler:
1. Geleneksel (ve eski) Açık Böbrek Taşı Ameliyatları: Yan taraftan yapılan yaklaşık 15-20 cm lik bir kesinden cilt kesilir, ciltaltı kesilir, böbreğe ulaşılır, böbrek kesilerek taş alınır; sonra böbrek dikilir, ciltlatı dokular dikilir, cilt dikilir idi. Bu yöntemde yaklaşık 10 günlük bir hastanede yatma süresi ve sonrasında eski hale dönebilmek için 3 aylık bir toparlanma süresi gerekir idi. Uzun süren yatış ve derlenme süreleri, katlanılması gereken ciddi ağrılı dönemler ve yara izi sıkıntısı nedeniyle günümüzde popülerliğini kaybetmiş bir yöntemdir.
2. Perkütan (Kapalı yöntem ile) Böbrek Taşı Ameliyatı: Sırttan yapılan 1 cm lik bir kesi ile endoskopik (kameralar vasıtasıyla) yapılan böbrek taşı ameliyatıdır. Bu yöntemde böbreğin üzerinden cilde yapılan 1 cm lik bir kesi ile böbreğin içerisine bir iğne ile ulaşılır. Bu iğne üzerinden böbrek içerisine bir çalışma kanalı yerleştirilecek kadar o delik genişletilir ve sonra bu çalışma kanalının içerisinden girilerek böbreğin içerisine ulaşılır ve taşlar bu kanalın içerisinden geçebilecek boyuta inene kadar böbrek içerisinde kırılır. Taşlar forseps denen cihazlar ile toplanır. Takiben sırta yerleştirilen bir drenaj tüpü (nefrostomi) ile idrar ve kan tahliye edilir.