0505 265 86 51 cabir1@yahoo.com

İyi huylu prostatın büyümesinde  daralan idrar kanalı hastalığın temel patolojik bozukluğunu oluşturmaktadır. Prostatta büyüme 40′lı yaşlarda başlar ve genel olarak 50′li yaşlardan sonra belirti vermeye başlar. Hastada prostatın büyümesine bağlı olarak işeme ile ilgili belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler gece idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, sık sık idrara çıkma ve idrarın ince akması gibi belirtilerdir. Bazen de hastada bu belirtilerin yanı sıra ani idrar tıkanıklığı, mesane taşları veya böbreklerde genişleme gibi bulgular ortaya çıkabilir. Prostat büyümesi,  kişinin hayat kalitesini bozmaya başladığında yada tıbbı olarak patolojik ek bir probleme yol açtığında tedavi edilmesi gerekmektedir           Büyümenin iyi huylu olması durumunda tedavin ilaçla başlamaktadır, ilaç tedavisinden fayda sağlanamadığı durumlarda cerrahi yöntemlerin uygulanması söz konusudur. İyi huylu prostat büyümesi için yapılan cerrahi tedavi metotları açık ya da kapalı ameliyatlar şeklinde yapılmaktadır. Açık ameliyatlar, başta enfeksiyon olmak üzere bazı riskleri taşıdığından artık çok sık uygulanmamaktadır.

plazmakinetik-tur-prostat[1]

Şu an için iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan altın standart tedavinin ”TUR” diye isimlendirilen kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlardır. TUR ameliyatları farklı şekillerde uygulanabilmektedir.  TUR ameliyatlarında kapalı yöntemle hastanın idrar kanalından girilir ve prostat herhangi bir enerji kaynağı kullanılarak özel geliştirilmiş aletler ile parça parça kesilerek dışarı çıkartılır. Kullanılan enerji kaynağı monopolar veya bipolar olabilir. Monopolar sistemler hastanın vücudundan elektrik akımı geçmesini gerektiren bir sistemdir. Ancak bipolar istemlerde buna gerek kalmaz. İşte günümüzde kullanılan bipolar TUR sistemi Plazma Kinetik TUR sistemidir.  Sistemde, plazma kinetik enerji kaynağı kullanılır ve bu sistemin klasik monopolar sistemlere göre oldukça avantaları vardır. En önemli avantajı, hastadan elektrik akımı geçmemesidir. Dolayısıyla, kalp pili olan hastalarda dahi pilin elektrik akımından etkilenmesi gibi bir problemle karşılaşılmadan güvenle tercih edilebilir.  Bu sistemde ameliyat sırasında prostatın daha güvenli ve hızlı bir biçimde kesilmesi sağlandığı için ameliyat süresi oldukça kısadır. Bu da daha az kanama miktarı ve daha az hastanede kalış süresi anlamına gelir. Hastalarda, ameliyat sonrası daha az idrar sondası kalır. Plazma Kinetik yöntemle, ameliyat sırasında çıkarılan doku doku incelemesine gönderilebilir. Lazer ile yapılan ameliyatlarda doku çıkarılmadığı için plazma kinetik tedavi bu açıdan da avantajlıdır.

33[1]

Klasik yöntemle uygulanan TUR ameliyatlarında görüntü sağlamak için kullanılan sıvıya bağlı olarak yüzde 1-2 ihtimalle TUR sendromu dediğimiz problem gelişebilir. TUR sendromu kullanılan sıvının vücuda geçerek vücuttaki sodyum miktarını düşürmesidir. Plazma kinetik yöntemde görüntü sağlamak için kullanılan sıvı serum fizyolojiktir. Dolayısıyla bu sıvı vücuda geçse dahi TUR sendromuna neden olmaz. Klasik TUR ameliyatlarında işlem sonrası idrar kanalında veya idrar torbasının çıkışında darlık olma ihtimali vardır. Plazma kinetik TUR ameliyatlarında ise darlık gelişme ihtimali çok çok düşüktür. Plazma kinetik yöntemiyle, sadece prostat ameliyatları yapılmamaktaa, aynı zamanda mesane kanserlerinin kapalı yöntemle tedaviside gerçekleştirilebilmektedir.

25[1]

-PLAZMA KİNETİK TUR AMELİYATI, GERİ ÖDEME KAPSAMINDA-

Güncel tedaviler içinde özellikle prostat tedavisinde yerini almış olan Plazma Kinetik TUR ameliyatının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da geri ödeme kapsamına alınmıştır, ”Bu sistemin maliyeti, klasik TUR sistemine göre biraz daha yüksek. Çünkü, klasik TUR sistemine göre daha pahalı bir teknolojiye sahip. Ancak hiçbir zaman lazer ameliyatları kadar yüksek değildir